MENU

logo

Πρέπει να ανησυχώ για το αρσενικό στο ρύζι;

Το αρσενικό στο ρύζι έχει αναδειχθεί ως ένα σημαντικό ζήτημα δημόσιας υγείας, προκαλώντας ανησυχία μεταξύ των καταναλωτών και των ειδικών. Το ρύζι, ένα από τα πιο διαδεδομένα τρόφιμα παγκοσμίως, απορροφά αρσενικό από το έδαφος και το νερό, με το ανόργανο αρσενικό να είναι η πιο τοξική μορφή του. Η μακροχρόνια έκθεση σε αυτό το στοιχείο συνδέεται με σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία, όπως καρκίνοι, καρδιαγγειακές παθήσεις και νευρολογικά προβλήματα.

Το ρύζι περιέχει κατά μέσο όρο δέκα φορές περισσότερο ανόργανο αρσενικό σε σύγκριση με άλλα τρόφιμα, καθιστώντας την κατανάλωσή του πηγή ανησυχίας. Το καστανό ρύζι, συγκεκριμένα, περιέχει υψηλότερα επίπεδα αρσενικού λόγω της διατήρησης του πίτουρου. Η έκθεση σε αρσενικό έχει συνδεθεί με καρκίνους του δέρματος, ήπατος, ουροδόχου κύστης και πνευμόνων, καθώς και με καρδιαγγειακές παθήσεις και διαβήτη τύπου 2. Στα παιδιά, η έκθεση μπορεί να επηρεάσει τη νοημοσύνη και τη συμπεριφορά.

Πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι η κλιματική αλλαγή μπορεί να επηρεάσει την παρουσία αρσενικού στο ρύζι, αυξάνοντας τα επίπεδα του τοξικού μετάλλου στους κόκκους. Ερευνητές διεθνώς αναζητούν μεθόδους για τη μείωση του αρσενικού στο ρύζι, όπως βελτιωμένες τεχνικές καλλιέργειας και ειδικούς τρόπους μαγειρέματος.

Οι ειδικοί τονίζουν ότι το αρσενικό είναι πανταχού παρόν στο περιβάλλον, αλλά το ρύζι το απορροφά ιδιαίτερα εύκολα. Η Ένωση Παιδιάτρων ζητά ενημέρωση των καταναλωτών για την προστασία της υγείας των βρεφών, καθώς το ρυζάλευρο είναι συχνά η πρώτη στερεά τροφή και περιέχει σχετικά υψηλές ποσότητες αρσενικού. Η μακροχρόνια έκθεση σε αρσενικό μπορεί να απενεργοποιεί το σύστημα επισκευής του DNA, αυξάνοντας την ευαλωτότητα σε καρκινογόνες μεταλλάξεις.

Η συνεχής έκθεση σε αρσενικό μέσω του ρυζιού μπορεί να αυξήσει τον επιπολασμό καρκίνων και χρόνιων ασθενειών σε πληθυσμούς με υψηλή κατανάλωση ρυζιού. Τα βρέφη και τα μικρά παιδιά είναι ιδιαίτερα ευάλωτα λόγω της υψηλής αναλογίας έκθεσης ανά κιλό σωματικού βάρους και της ευαισθησίας του αναπτυσσόμενου νευρικού συστήματος.

Συνολικά, η ανησυχία για το αρσενικό στο ρύζι είναι δικαιολογημένη, ειδικά για ευπαθείς ομάδες όπως τα βρέφη. Απαιτείται συνεχής παρακολούθηση, ενημέρωση και έρευνα για την προστασία της δημόσιας υγείας. Η ενημέρωση των καταναλωτών και η υιοθέτηση πρακτικών μείωσης της έκθεσης, όπως η ποικιλία στη διατροφή και ειδικοί τρόποι μαγειρέματος, είναι κρίσιμες για τη μείωση των κινδύνων.

ΠΗΓΕΣ: 
https://www.who.int/health-topics
https://www.cdc.gov/

Σχετικά Άρθρα