Η είδηση για την ανάκληση χιλιάδων αυγών στις Ηνωμένες Πολιτείες λόγω σαλμονέλας προκάλεσε ανησυχία στους καταναλωτές και άνοιξε για ακόμη μία φορά τη συζήτηση γύρω από την ασφάλεια των τροφίμων. Ας δούμε τι ακριβώς συνέβη, γιατί είναι σημαντικό και τι μπορούμε να κάνουμε στην καθημερινότητά μας για να προστατευθούμε.
Από τις αρχές του 2025 έως το καλοκαίρι, 95 άνθρωποι σε 14 πολιτείες νόσησαν από σαλμονέλα, με 18 να χρειαστούν νοσηλεία. Τα περιστατικά συνδέθηκαν με αυγά που παράγονταν από την εταιρεία Country Eggs, LLC, με εμπορικές ονομασίες όπως Nagatoshi Produce, Misuho και Nijiya Markets.
Η FDA και το CDC επιβεβαίωσαν ότι οι παρτίδες είχαν κωδικό CA-7695 και ημερομηνίες λήξης από 1 Ιουλίου έως 16 Σεπτεμβρίου 2025. (FDA, 2025)
Η σαλμονέλα είναι ένα βακτήριο που προκαλεί γαστρεντερίτιδα. Τα συμπτώματα εμφανίζονται συνήθως μέσα σε 12–72 ώρες από την κατανάλωση μολυσμένων τροφών και περιλαμβάνουν:
Στους περισσότερους υγιείς ανθρώπους, η λοίμωξη υποχωρεί μέσα σε 4–7 ημέρες. Ωστόσο, ηλικιωμένοι, παιδιά και άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα κινδυνεύουν περισσότερο. (Mayo Clinic)
Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν Whole Genome Sequencing (WGS) μια μέθοδο που αναλύει το DNA των βακτηρίων. Με αυτόν τον τρόπο μπόρεσαν να ταιριάξουν τα κρούσματα με συγκεκριμένες παρτίδες αυγών. Πρόκειται για μια τεχνολογία που έχει φέρει «επανάσταση» στον έλεγχο τροφιμογενών λοιμώξεων, επιτρέποντας γρήγορη ταυτοποίηση των πηγών. (News Medical, 2025)
Οι αρχές ζητούν από το κοινό:
Ναι. Τα ωμά αυγά αποτελούν μια από τις πιο συχνές πηγές μόλυνσης. Γι’ αυτό οι γιατροί προτείνουν να αποφεύγονται σε συνταγές όπως σπιτική μαγιονέζα, μους ή τιραμισού.
Η μεγάλη κλίμακα παραγωγής και η διανομή τροφίμων σε πολλές πολιτείες σημαίνει ότι ένα μολυσμένο προϊόν μπορεί να φτάσει σε εκατομμύρια ανθρώπους σε μικρό χρονικό διάστημα. Επιπλέον, τα βακτήρια όπως η σαλμονέλα επιβιώνουν εύκολα στο περιβάλλον και μπορούν να μεταφερθούν σε πολλές παρτίδες.
Οι ειδικοί τονίζουν απλούς αλλά ουσιαστικούς κανόνες:
Αυτές οι πρακτικές μειώνουν σημαντικά τον κίνδυνο τροφιμογενών λοιμώξεων. (CDC)
Η ανάκληση αυγών στις ΗΠΑ είναι μια υπενθύμιση ότι η τροφική ασφάλεια δεν είναι δεδομένη. Η έγκαιρη αντίδραση των αρχών απέτρεψε χειρότερες συνέπειες, όμως η ευθύνη δεν ανήκει μόνο σε παραγωγούς και ελεγκτικούς μηχανισμούς. Οι καταναλωτές παίζουν σημαντικό ρόλο, ακολουθώντας βασικούς κανόνες υγιεινής και μαγειρικής.
Σε μια εποχή όπου τα τρόφιμα ταξιδεύουν από τη μια άκρη του κόσμου στην άλλη, η επαγρύπνηση είναι το καλύτερο «συστατικό» για ασφαλή διατροφή.
Πηγές: