Η γρίπη αποτελεί μία από τις πιο διαδεδομένες ιογενείς λοιμώξεις παγκοσμίως, με σοβαρές επιπτώσεις στη δημόσια υγεία. Μια νέα καινοτόμος τεχνολογία υπόσχεται να αλλάξει τον τρόπο ανίχνευσής της, χρησιμοποιώντας τη γεύση ως μέσο διάγνωσης.
Η δοκιμή αυτή, που αναπτύχθηκε από την ερευνητική ομάδα του Καθηγητή Lorenz Meinel στο Πανεπιστήμιο του Würzburg, μπορεί να ανιχνεύσει τη μόλυνση από τον ιό της γρίπης μέσα σε λίγα λεπτά, απελευθερώνοντας μια χαρακτηριστική γεύση θυμαριού στο στόμα.
Η τεχνολογία βασίζεται σε έναν μοριακό αισθητήρα που αλληλεπιδρά με το ένζυμο νευραμινιδάση του ιού της γρίπης. Ο αισθητήρας αυτός περιλαμβάνει ένα ειδικό υπόστρωμα που συνδέεται με τη θυμόλη, μια φυσική ένωση του θυμαριού που παράγει μια έντονη φυτική γεύση. Όταν ο αισθητήρας εκτεθεί σε σάλιο που περιέχει τον ιό, η νευραμινιδάση διασπά το μόριο της θυμόλης, απελευθερώνοντάς το και προκαλώντας ανιχνεύσιμη γευστική αίσθηση μέσα σε περίπου 30 λεπτά.
Οι πρώτες εργαστηριακές δοκιμές έδειξαν ότι ο αισθητήρας μπορεί να ανιχνεύσει τη θυμόλη παρουσία του ιού της γρίπης σε δείγματα σάλιου από ασθενείς, χωρίς να προκαλεί αρνητικές κυτταρικές επιδράσεις. Η έρευνα έχει ήδη δημοσιευθεί στο ACS Central Science και έχει κατατεθεί δίπλωμα ευρεσιτεχνίας στο Ευρωπαϊκό Γραφείο Ευρεσιτεχνιών.
Ο Καθηγητής Meinel περιγράφει την τεχνολογία ως μια μετάβαση από την παραδοσιακή διαγνωστική μηχανή στη χρήση της ανθρώπινης γλώσσας ως φυσικού αισθητήρα. Μια τέτοια προσέγγιση καθιστά την ανίχνευση της γρίπης εύκολη, γρήγορη και προσιτή, ακόμη και εκτός εργαστηρίου.
Η δυνατότητα αυτής της δοκιμής να λειτουργεί ως εργαλείο πρώτης γραμμής είναι κρίσιμη για την πρόληψη της μετάδοσης πριν την εμφάνιση συμπτωμάτων — κάτι ιδιαίτερα χρήσιμο σε χώρους υψηλού κινδύνου, όπως σχολεία και νοσοκομεία.
Η γρίπη προκαλεί περίπου 500.000 θανάτους παγκοσμίως κάθε χρόνο. Η έγκαιρη διάγνωση και απομόνωση των μολυσμένων ατόμων είναι ζωτικής σημασίας για τον περιορισμό επιδημιών. Ωστόσο, οι τρέχουσες μέθοδοι διάγνωσης είναι συχνά αργές, δαπανηρές και όχι πάντα αποτελεσματικές πριν την εκδήλωση συμπτωμάτων — κάτι που αυτή η νέα τεχνολογία στοχεύει να αλλάξει ριζικά.
Αν επιβεβαιωθεί η αποτελεσματικότητα της δοκιμής σε κλινικές μελέτες, θα μπορούσε να φέρει επανάσταση στον τρόπο που αντιμετωπίζουμε τις εποχικές επιδημίες. Επιπλέον, θα μπορούσε να ενσωματωθεί σε απλά καταναλωτικά προϊόντα όπως τσίχλες ή καραμέλες, καθιστώντας τον έλεγχο της γρίπης τόσο εύκολο όσο… μια μπουκιά.
Με κλινικές δοκιμές να προγραμματίζονται μέσα στα επόμενα δύο χρόνια, η τεχνολογία αυτή ανοίγει τον δρόμο για ένα νέο κεφάλαιο στην πρόληψη και τον έλεγχο των ιογενών λοιμώξεων.
ΠΗΓΕΣ: