Τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα (ultra-processed foods) έχουν γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας. Από τα δημητριακά πρωινού και τα μπισκότα μέχρι τα έτοιμα φαγητά και τα αναψυκτικά, είναι εύκολα προσβάσιμα, φθηνά και συχνά πολύ γευστικά. Όμως, ολοένα και περισσότερες επιστημονικές μελέτες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου: η υπερβολική κατανάλωσή τους σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο παχυσαρκίας, καρδιαγγειακών νοσημάτων, διαβήτη και ακόμη και με ψυχικές διαταραχές.
Αυτό που συχνά δεν συζητιέται είναι ότι δεν είναι όλα τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα ίδια. Υπάρχουν εκείνα που δεν προσφέρουν τίποτα θρεπτικό στον οργανισμό και εκείνα που, παρότι τεχνικά ανήκουν στην ίδια κατηγορία, μπορούν να έχουν κάποια διατροφική αξία.
Η ταξινόμηση NOVA του Πανεπιστημίου του Σάο Πάολο ορίζει ως υπερ-επεξεργασμένα εκείνα τα τρόφιμα που έχουν υποστεί εκτεταμένη βιομηχανική επεξεργασία και περιέχουν πρόσθετα συστατικά που δεν βρίσκουμε σε μια παραδοσιακή κουζίνα, όπως ενισχυτικά γεύσης, συντηρητικά, τεχνητές χρωστικές και γλυκαντικά.
Παραδείγματα: αναψυκτικά, τυποποιημένα σνακ, παγωτά, fast food, μπισκότα, κατεψυγμένα έτοιμα γεύματα.
Ενώ η υπερβολική κατανάλωση είναι επιβαρυντική, η επιστημονική έρευνα δείχνει ότι το είδος και η θρεπτική σύσταση παίζουν σημαντικό ρόλο.
Μελέτη στο BMJ (2019) έδειξε ότι ο κίνδυνος θνησιμότητας αυξάνεται με την υψηλή κατανάλωση υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων, αλλά ο βαθμός κινδύνου διαφέρει ανάλογα με τον τύπο τροφής (BMJ, 2019).
Το βασικό πρόβλημα με τα περισσότερα υπερ-επεξεργασμένα είναι ότι συνδυάζουν υψηλή θερμιδική πυκνότητα με χαμηλή θρεπτική αξία. Είναι πλούσια σε αλάτι, ζάχαρη και ανθυγιεινά λιπαρά, ενώ ταυτόχρονα φτωχά σε φυτικές ίνες και μικροθρεπτικά συστατικά.
Μια ελεγχόμενη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Cell Metabolism έδειξε ότι όσοι κατανάλωναν υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα έτρωγαν περίπου 500 θερμίδες περισσότερες την ημέρα σε σχέση με όσους κατανάλωναν μη επεξεργασμένα, οδηγώντας σε ταχεία αύξηση βάρους (Hall et al., 2019).
Πέρα από τις σωματικές συνέπειες, η κατανάλωση υπερ-επεξεργασμένων σχετίζεται και με την ψυχική υγεία. Μελέτη στο Public Health Nutrition (2020) έδειξε ότι όσοι καταναλώνουν συχνά τέτοια τρόφιμα παρουσιάζουν υψηλότερα ποσοστά κατάθλιψης και άγχους (Public Health Nutrition, 2020). Ο συνδυασμός γρήγορης ενεργειακής ανόδου και απότομης πτώσης μπορεί να επηρεάζει τη διάθεση και την ψυχολογική σταθερότητα.
Παρότι οι διατροφολόγοι συμφωνούν ότι η βάση της διατροφής πρέπει να είναι τα φρέσκα, μη επεξεργασμένα τρόφιμα, η απόλυτη αποφυγή των υπερ-επεξεργασμένων δεν είναι πάντα ρεαλιστική.
Η στρατηγική είναι:
Τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα δεν είναι όλα εξίσου «κακά», αλλά η υπερβολική κατανάλωση τους συνδέεται με σοβαρά προβλήματα υγείας. Κάποια, όπως τα αναψυκτικά και τα γλυκίσματα, έχουν ελάχιστη έως μηδενική θρεπτική αξία, ενώ άλλα όπως εμπλουτισμένα δημητριακά ή φυτικά ροφήματα μπορούν να ενταχθούν περιστασιακά σε μια ισορροπημένη διατροφή.
Η ουσία βρίσκεται στην ισορροπία. Όσο περισσότερο γεμίζουμε το πιάτο μας με φρέσκα και ανεπεξέργαστα τρόφιμα, τόσο μειώνουμε τις αρνητικές συνέπειες των υπερ-επεξεργασμένων.
Πηγές: