MENU

logo

Αυγά: Φίλος ή Εχθρός για την Υγεία μας;

Τα αυγά αποτελούν ένα από τα πιο πολυσυζητημένα τρόφιμα στη διατροφή μας, με πολλές έρευνες να εξετάζουν τις επιπτώσεις τους στην υγεία. Πρόσφατες μελέτες προσφέρουν νέες πληροφορίες σχετικά με την επίδραση των αυγών στη θνησιμότητα, τις καρδιαγγειακές παθήσεις, τα επίπεδα χοληστερόλης και τη συνολική διατροφή.

Θρεπτική Αξία των Αυγών

Ένα μεγάλο αυγό περιέχει περίπου 75 θερμίδες, 5 γραμμάρια λίπους, 6 γραμμάρια πρωτεΐνης και 210 mg χοληστερόλης. Είναι πλούσιο σε απαραίτητα θρεπτικά συστατικά όπως οι βιταμίνες A, D, B12 και η χολίνη, η οποία υποστηρίζει την υγεία του εγκεφάλου και το μεταβολισμό. Τα αυγά είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, παρέχοντας υψηλής ποιότητας πρωτεΐνη και λιποδιαλυτές βιταμίνες που είναι σημαντικές για διάφορες λειτουργίες του σώματος.

Πρόσφατες Εξελίξεις και Μελέτες

Μια μετα-ανάλυση του 2022 που περιλάμβανε 33 μελέτες δεν βρήκε συσχέτιση μεταξύ της κατανάλωσης αυγών και της θνησιμότητας από όλες τις αιτίες, τις καρδιαγγειακές παθήσεις ή το εγκεφαλικό επεισόδιο. Ωστόσο, παρατηρήθηκε μια μικρή αύξηση στον κίνδυνο θνησιμότητας από καρκίνο με αυξημένη κατανάλωση αυγών (2% αύξηση ανά επιπλέον αυγό την εβδομάδα), αλλά και 4% χαμηλότερος κίνδυνος θνησιμότητας από εγκεφαλικό επεισόδιο.

Αντίθετα, μια μελέτη του 2025 από το Northwestern Medicine ανέφερε ότι η κατανάλωση 3-4 αυγών την εβδομάδα συνδέθηκε με 6% υψηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων και 8% υψηλότερο κίνδυνο θανάτου από οποιαδήποτε αιτία, υποδεικνύοντας ότι η χοληστερόλη στον κρόκο των αυγών μπορεί να συμβάλλει στον κίνδυνο καρδιοπάθειας.

Ωστόσο, μια άλλη μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Αυστραλίας το 2025 έδειξε ότι η διαιτητική χοληστερόλη από τα αυγά, όταν καταναλώνεται ως μέρος μιας δίαιτας χαμηλής σε κορεσμένα λιπαρά, δεν αυξάνει τα επίπεδα της LDL (“κακής”) χοληστερόλης. Αντίθετα, η πρόσληψη κορεσμένων λιπαρών αναγνωρίστηκε ως ο κύριος παράγοντας αύξησης της LDL χοληστερόλης και του κινδύνου καρδιοπάθειας.

Γνώμες Ειδικών

Η Δρ. Norrina Allen από το Northwestern Medicine επισημαίνει την αντιφατική φύση των ερευνών σχετικά με τα αυγά και την καρδιακή υγεία, σημειώνοντας ότι ορισμένες μελέτες δείχνουν προστατευτικά αποτελέσματα, άλλες καμία επίδραση και κάποιες υποδεικνύουν βλάβη, ειδικά όσον αφορά τη χοληστερόλη στους κρόκους των αυγών. Από την άλλη πλευρά, ο καθηγητής Jon Buckley από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Αυστραλίας υποστηρίζει ότι τα αυγά έχουν αδικηθεί λόγω παρωχημένων διατροφικών συμβουλών και τονίζει ότι τα κορεσμένα λιπαρά—όχι η χοληστερόλη—είναι η κύρια ανησυχία για την καρδιακή υγεία.

Συμπέρασμα

Συνοψίζοντας, τα αυγά γενικά δεν είναι επιβλαβή για τους περισσότερους ανθρώπους όταν καταναλώνονται με μέτρο και ως μέρος μιας δίαιτας χαμηλής σε κορεσμένα λιπαρά. Παρέχουν σημαντικά θρεπτικά συστατικά και μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου και να υποστηρίξουν τη μακροζωία στους ηλικιωμένους. Ωστόσο, ορισμένες μελέτες υποδεικνύουν έναν πιθανό αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων και θνησιμότητας από καρκίνο με υψηλότερη κατανάλωση αυγών, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για εξατομικευμένες διατροφικές συμβουλές και περαιτέρω έρευνα.

ΠΗΓΕΣ:
https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/
https://www.unisa.edu.au/
https://www.nm.org/
https://www.mayoclinichealthsystem.org/

Σχετικά Άρθρα