Στα social media και στα μέσα ενημέρωσης ακούμε συχνά ότι τα επεξεργασμένα τρόφιμα είναι ανθυγιεινά ή ακόμη και επικίνδυνα. Σίγουρα, μια διατροφή γεμάτη με υπερ-επεξεργασμένα προϊόντα οδηγεί σε αυξημένη κατανάλωση θερμίδων, αλατιού, ζάχαρης και πρόσθετων. Όμως δεν ισχύει ότι όλα τα επεξεργασμένα τρόφιμα είναι ίδια – ούτε ότι όλα είναι «κακά». Το μυστικό κρύβεται στην ετικέτα όπως αναλύει η Clare Collins στο theconversation
Οι επιστήμονες χρησιμοποιούν την ταξινόμηση NOVA, που χωρίζει τα τρόφιμα σε 4 ομάδες:
Αξίζει να σημειωθεί ότι ακόμη και στην 4η κατηγορία υπάρχουν διαφορές. Ορισμένα δημητριακά με εμπλουτισμένες βιταμίνες ή κάποια γαλακτοκομικά μπορούν να έχουν ουδέτερη ή ακόμη και θετική επίδραση στην υγεία.
Η υπερβολική κατανάλωση σχετίζεται με παχυσαρκία, διαβήτη, καρδιαγγειακά και ακόμη και με ψυχικές διαταραχές όπως κατάθλιψη. Έρευνες έδειξαν ότι όσοι καταναλώνουν τα περισσότερα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα έχουν:
Επιπλέον, τα πολλά πρόσθετα, ιδιαίτερα όταν συνδυάζονται μεταξύ τους, έχουν δημιουργήσει ανησυχίες για πιθανές «κοκτέιλ» επιδράσεις στην υγεία. Πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι ορισμένοι γαλακτωματοποιητές μπορεί να επηρεάζουν την υγεία του εντέρου και να αυξάνουν τον κίνδυνο φλεγμονωδών νόσων.
Τελικά, η επεξεργασία από μόνη της δεν είναι «κακή». Υπάρχουν προϊόντα που προσφέρουν ασφάλεια, μεγαλύτερη διάρκεια ζωής και μείωση της σπατάλης τροφίμων. Το κλειδί είναι η σωστή επιλογή και το μέτρο.